TESSERACT
MCU Filmek Sorozatok Rövidfilmek Képregények Az alkotók Az oldalról

Mit is jelentett a Thor: Sötét világ stáblistajelentete?

Kategória: A Galaxis Őrzői, Phase 2, Thor: Sötét világ

Először is köszöntünk minden kedves érdeklődőt az új oldalon! Terveink szerint a legfrissebb híreket és érdekességeket szállítjuk majd Nektek a Marvel Cinematic Universe, azaz a Bosszúállók filmek világából.
Képregényfilmekkel foglalkozó oldal ugyan már létezik Magyarországon (és nagyon is jó), azonban olyan oldallal eddig nem találkoztunk, mely kifejezetten azzal a Marvel filmes univerzummal foglalkozott volna, mely a Vasemberrel indult 2008-ban. Reményeink szerint ezt a hiányt pótoljuk majd. :)
Az oldalon sok funkció még nem érhető el, azonban napról-napra egyre több mindennel kapcsolatban kerülnek fel információk, úgyhogy érdemes lesz visszalátogatni.

Ennyit az illő bemutatkozásról, következzék mai írásunk, mely a Thor: Sötét világ egyik utolsó jelenetével foglalkozik:

Thanos

Ez a bizonyos jelenet nagyon hasonlított a Bosszúállók első stáblistajelenetére, melyben először (és eddig egyetlen alkalommal) bukkant fel Thanos, az Őrült Titán. Annyiban legalábbis biztosan, hogy a mozinézők többsége akkor is össze volt zavarodva, és nem értette, hogy mit vigyorog ez a lila fickó. Ezután van, aki a legközelebbi képregényrajongóhoz, van, aki az internethez fordult, hogy tisztázza a dolgot (akinek még nem sikerült, annak majd egy későbbi írásunk segítségével minden világossá válik).
Először is röviden leírjuk, mit is láttunk abban a pár másodperceben. Feltételezzük, hogy láttátok a filmet, de mivel még csak alig tíz napja megy a magyar mozikban, így kirakunk egy spoiler jelzést!
SPOILER!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Szóval a jelenetben Sif és Volstagg egy fura terembe lép. A teremben sok fura terrárium között, melyekben különféle állatok, növények, tárgyak és humanoidok sínylődnek, egy fura alak álldogál. Ezt az alakot, ahogy a segédje be is mutatja, Taneleer Tivannak hívják, vagy más néven, a Gyűjtőnek. Sifék átadják neki az Aethert tartalmazó dobozt, mondván, hogy túl veszélyes a Tesseracttal egy helyen tartani. Mikor az asgardiak elmennek, a Gyűjtő megjegyzi magának, hogy egy megvan, öt még hátravan.

Gyűjtő

A kevésbé fontos kérdés, hogy ki is az a Gyűjtő. Ez ki fog derülni a jövőre érkező Guardians of the Galaxy-ből. Dióhéjban csak annyit, hogy a világ legősibb élőlényei, az Univerzum Vénei közé tartozik, és halhatatlan. Azonban mégsem teljesen az. Erre akkor jön rá, mikor felesége és lánya meghalnak, mert elvesztik az élni akarásukat. Ezért határozza el, hogy gyűjteni fogja a galaxis legritkább tárgyait és élőlényeit, hogy legyen célja az életben. Így vet szemet az Infinity Stone-okra.

Akkor elérkeztünk a fontosabb részhez. Mi az az Infinity Stone? A képregényekben Infinity Gem/Soul Gem a nevük (tükörfordításban és néhány magyar oldalon a Végtelen(ség) Ékköveinek nevezik őket, de ezt nem tartjuk a legjobb névnek, úgyhogy egyelőre maradunk az angolnál), az MCU azonban Infinity Stone-ra (a Végtelen(ség) kövei) keresztelte őket, jelezvén, hogy bármilyen formájuk lehet, nem csupán drágakő. A képregényekben ugyanis ez a helyzet. Hat van belőlük, mindegyiknek más a színe és a hatalma.

Infinity Gems

A Sötétkék (lila) a TERET befolyásolja. A segítségével a használója bárhol és mindenhol ott lehet, hajlíthajta és újrarendezheti a teret.
A Kék az ELMÉRE hat. Felerősíti a pszichikai képességeket, képessé tesz a mások álmába, gondolataiba való belépésre.
A Zöld a LELKEKET képes befolyásolni, átalakítani és csapdába ejteni. Ennek a kőnek saját tudata van, és folyton lelkekre éhezik.
A Sárga a VALÓSÁGOT képes a használója kénye-kedve szerint megváltoztatni. Teljesíti a kívánságait, még ha a fizika törvényeivel is dacol az.
A Narancssárga segítségével az IDŐ urává válhat a tulajdonosa. Lehetővé teszi az időutazást, mások fiatalítását/öregítését vagy akár egész világok megfagyasztását az időben.
A Piros az ERŐ ékköve. A fizikai erőt hihetetlen mértékben megnöveli, és az energiák feletti uralmat is biztosítja. A többi kő hatalmát is növeli.

Infinity Gauntlet

Ezeket próbálja (és nem csak próbálja) meg összegyűjteni a képregényekben, az első képen látható, a Bosszúállók végén felbukkanó Thanos. Mikor megszerzi mind a hatot, megalkotja az Infinity Gauntletet (a Végtelen(ség) Kesztyű(je)), mely végtelen hatalmat, isteni erőt kölcsönöz neki.
Ez a kesztyű volt látható (csak egy villanás erejéig) az első Thor film azon jelenetében is, melyben a jégóriások betörnek Asgard fegyvertermébe. Sok rajongó gondolkodott el akkor azon, hogy vajon miért nem őriz még ennél is jobban Odin egy ilyen hatalommal bíró fegyvert. A legújabb fejlemények tükrében azonban kijelenthető, hogy ez csupán egy easter egg, egy kikacsintás a rajongók felé, és valójában nincsen Odin birtokában az Infinity Gauntlet, és vele együtt az Infinity Stone-ok sem.

Kevin Feige, a Marvel filmek producere, egy héttel ezelőtt elárulta a Crave Online-nak, hogy a Tesseract és az Aether is egy-egy Infinity Stone. Mikor megkérdezték, hogy melyik-melyik, ezt válaszolta:

Nem tudom, hogy mikor fogjuk ezt felfedni (a filmekben), de az (a Tesseract) a TÉR kő.

Szóval ezért nem merte együtt tartani Odin a két tárgyat, és ezért küldte el Siffel a Gyűjtőhöz az Aethert. Így már az is érthető, hogy a Tesseract miért volt képes elteleportálni a Vörös Koponyát a világűrbe, és hogy miért voltak képesek Thorék hazatérni vele Asgardba a Bosszúállók végén. Ha a színkódokat és a logikát követjük, az Aether valószínűleg az ERŐ (piros) lesz, hiszen a sötét tündérek is hatalmas erőre tettek szert miatta harc közben.

Mikor azt kérdezték tőle, hogy a Guardians of the Galaxy-ben találkozunk-e majd az Infinity Stone-okkal, vagy szépen lassan, a Phase 3 folyamán derül ki róluk több minden, ezt mondta:

Hát, a válasz a kérdésre az, hogy mindkettő. Mindkettő. Aztán, ki tudja? Ha hagyják, hogy tovább csináljuk a filmeket, kicsit tovább is tart majd.

Loki jogara

Vannak olyan rajongói fejtegetések, miszerint Loki jogara a Bosszúállókból, vagyis annak magja valójában az ELME kő (kék). A színkód is helyes, és a képessége is stimmel, hiszen Loki képes volt vele mások elméjét uralni. Kivéve, amikor nem….tudjátok, 5-ből egy férfinél előfordul. Az is az elmélet mellett szól, hogy Loki a chitauri vezéren keresztül, Thanostól kapta a jogart.

Szóval számíthatunk arra, hogy a Phase 2 és 3 filmjeiben elő-előbukkan majd egy-egy Infinity Stone, hogy talán a Bosszúállók 3-ra Thanos végre előlépjen, és egyesítse őket.
Akit bővebben érdekel a téma, az keressen rá az interneten, kérdezze meg tőlünk vagy olvassa el az idevágó képregényeket: The Thanos Quest (1990), The Infinity Gauntlet (1991), The Infinity War (1992), The Infinity Crusade (1993), Infinity Abyss (2002) és The End (2003).14 hozzászólás ide: “Mit is jelentett a Thor: Sötét világ stáblistajelentete?”

 1. Balint szerint:

  Köszönöm ezt az összefoglalást érdekes volt olvasni.

 2. Vladek szerint:

  Nagyon tetszik az oldal. A MCU nekem is az egyik kedvenc filmes univerzumom a Star Wars után és örülök, hogy már van ezzel foglalkozó magyar oldal is, így végre van hol kibeszélni a dolgokat.

 3. Eszter szerint:

  Tegnap néztem meg végre a Thor 2-t, és totál nem értettem a végén a dolgot. És aztán ma eszembe jutott, hogy mondtad anno, hogy az egyik Thor 2 cikket ne olvassam el, amíg nem láttam a filmet, úgyhogy rákerestem és megvilágosodtam. :D

 4. Szegedy Miklós szerint:

  Bár Dc univerzumot követem komolyabban és azt is szeretem jobban(kivéve filmek green lantern, man of steel… pfff), a marvel filmek sikere nem véletlen. Egész jól összerakott filmek és tudják, hogy a végén ezekkel a plusz jelenetekkel, hogyan tartsák fenn az érdeklődést. Bár az ember ha nem ismeri a képregényeket nem tudja miről van szó úgyhogy kösz, hogy elmondtad, hogy mi micsoda. Csak így tovább!!!!

 5. Zea szerint:

  Hello!
  Nem tudom látni fogjátok-e amit most írtam de csak most találtam rá erre az oldalra.
  Először is: nagyon jó az oldal gratulálok hozzá! :) jó végre egy magyar oldalt találni, ami normàlisan leírja a dolgokat:).Végre értem eut a kesztyű történetet!
  Másodszor is lenne egy kérdésem:
  A tél katonája végi jelenetet el tudnátok magyarázni? Mert nem vágom hogy ki ez a honosz pali aki Loki jogarját vizsgálja és mit akar skarlát boszorkánytól éés higanyszáltól. (asszem ez a nevük).

  • Kalevala szerint:

   Szia, Zea!

   Üdvözöllek az oldalon! Köszönjünk a dicséretet! Mi is büszkék vagyunk az oldalra, de sajnos fele annyi időt sem tudunk ráfordítani, mint szeretnénk. Ezért fordulhat elő, hogy az oldal még mindig fejlesztés alatt áll annak ellenére is, hogy lassan egy éves. :( (sóhajt)

   A fenti cikkhez annyit tennék hozzá, hogy azóta kiderült, az Aether a VALÓSÁG kő, a Gömb pedig az ERŐ.

   Szóval, az a gonosz pali A tél katonája végén, az Wolfgang von Strucker báró, egy nagyon magas beosztású HYDRA vezető. Röviden írtunk már róla:
   http://tesseractmcu.hu/ujabb-ellenseg-a-bosszuallok-folytatasaban/
   Sokat nem tudni a sztoriról egyelőre, de valószínű, hogy a báró a fejébe veszi, hogy a Boszorkánnyal és Higanyszállal támadja meg a Bosszúállókat (a jogarral irányítva őket).

 6. Zea szerint:

  Köszi a választ! :)
  Kitartás az oldalhoz, tudom milyen idegesítő lehet, amikor semmire sincs idő…
  Még annyi hozzáfűzni valóm lenne a cikkhez, hogy Odin nem azért küldte el az Aethert a Gyűjtőnek, mert félt együtt tartani a két követ, hanem mert célja volt vele. Hiszen akkor már Loki parancsolt Odinnak kiadva magát… :)
  Tehát összefoglalva:
  Az Aether a valóság kő, a Tesseract a Tér kő és a Loki jogarában lévő pedig az Elme kő.
  öhhmm.. és mi ez a Gömb, amit írtál? (bocsi, ha buta kérdés, de ez a Galaxis Őrzőiben bukkan fel? mert azt nem láttam.)

  • kritkp szerint:

   A gömb tehát az a “tok”, ami a Galaxis Őrzőiben van, és amiben maga az említett ERŐ kő van? (az a vörös)
   És akkor a Tesseract a TÉR, Loki jogara, az ELME, az Aether pedig a VALÓSÁG.
   Ez pedig így oké, de nekem még egy kérdésem van: A Thor 1-ben a Jégóriásoknak is volt vlmi kövük. Az nem egy a hát közül?

   Egyébként nagyon jó az oldal végre egy csomó dolgot értek. Köszönöm és gratulálok! :)

   • Kalevala szerint:

    Zea, bocsánat, hogy nem válaszoltam, helyenként még hiányos az oldal, nem láttam a kommented. :(
    Igen, valóban Loki volt, én csak azt írtam le, amit mondanak a jelenetben. :)
    Kritkp jól írja, a Gömb a tok, de mivel eddig csak ennek a kőnek nem volt igazi neve (Eather, Tesseract), így rajta maradt a Gömb (Orb).

    Kritkp, neked is üdv az oldalon! Ha jól tudom, Loki jogaráról még nincs hivatalosan kijelentve, hogy micsoda, de feltételezem, hogy az Ultron korából ki fog derülni.
    A jégóriások cucca az a “Casket of Ancient Winters” volt. Nagy hatalma van, de a jelenlegi álláspont szerint nem Végtelen Kő.

Van hozzáfűznivalód?

 • Ne reklámozz más oldalakat! A reklámot tartalmazó hozzászólásokat törölni fogjuk!
 • Ne offolj! Csak a bejegyzés témájához kapcsolódó hozzászólást küldj el! Az offokat törölni fogjuk!
 • Ne írj egymás után több hozzászólást! Mielőtt elküldöd a hozzászólásodat, gondold át, hogy nem hagytál-e ki belőle valamit, amit meg akarnál osztani a többiekkel!
 • Ha valamit SPOILER gomb mögé szeretnél rejteni, használd a [shush] és [/shush] tageket! Értelemszerűen a spoileres írás elejére kerül az első, a végére a második. Az ilyen hozzászólások nem jelennek meg automatikusan, egy moderátornak jóvá kell hagynia, úgyhogy nem kell elküldeni többször!
 • Ha bármilyen kérdésed merülne fel, használd ezt az e-mail címet: tesseractpress@gmail.com.
 • Ne szidd az oldal szerkesztőit, az ilyen jellegű hozzászólások is törlése kerülnek!

You must be logged in to post a comment.Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető
Facebook

Keresés

Társoldalak

Jedi Rend
Firefly és Serenity Geeked Out FILMUNIVERZUM Filmek.Képregény.Net Star Trek Portal Popcorn & Soda Bosszúállók figurák - Fantasmania játékbolt

Chat Box

Legújabb hozzászólások

Hamarosan!

Idézet

Hamarosan!

Archívum

tesseractmcu.hu | Tesseract | Alapítva: 2013. november 23.
Az oldalon található saját készítésű, írású és fordítású anyagok másolása szigorúan tilos! A magyar hírportálokról származó hírek, interjúk minden esetben kreditelve vannak. A galériában található képeket az interneten találtam, a jogokat a készítők birtokolják. A képeket csak akkor teheted fel a honlapodra, ha az eredeti forrásból származnak.

Tárhely