TESSERACT
MCU Filmek Sorozatok Rövidfilmek Képregények Az alkotók Az oldalról

Mi is az az MCU?

MCU

A Marvel Cinematic Universe (magyar vadfordításban: Marvel Moziverzum) jelenleg 8 filmből, 1 sorozatból, 4 rövidfilmből és néhány képregényből áll.

2005-ben a Marvel Studios tervezgetni kezdte, hogy saját lábra áll, és önálló filmeket készít majd. Ezt megelőzően sok filmes vállalkozásban vett részt más stúdiókkal (Sony – Pókember, Fox – X-Men, New Line – Penge), de nem volt jelentős beleszólása szinte semmibe. Kevin Feige, aki akkor még csak egy egyszerű producer volt a Marvelnél, egy crossover univerzumot kezdett összerakni azokkal a karakterekkel, melyek jogai náluk maradtak (lényegében a Bosszúállók tagjai).
2006-ban bejelentették, hogy a A hihetetlen Hulkot a Universal segítségével fogják forgalmazni, és szerződést kötöttek a további Hulk filmekre is.

IM és IH

Az MCU első filmjét 2008-ban mutatták be. A címe Vasember volt. Szinte minden szinten rizikós vállalkozás volt ez a stúdió részéről. A karakter maga másod-, ha nem harmadrangúnak számított a képregényes univerzumokban, szóval a brandre nem nagyon lehetett építeni. A rendező, Jon Favreau addig csupán vígjátékok (Pofozó pénzmosók, Mi a manó?) rendezéséről volt ismert. A főszereplő, Robert Downey Jr. karrierje pedig éppen a klinikai halálból tért vissza, hiszen hosszú éveikig drogproblémákkal küzdött. Ennek a filmnek a sikerétől függött Feige minden további terve, ami akkor csupán szép álomnak tűnt.
A film beütött. Minden kockázat ellenére hatalmas kritikai és közönségsikerré vált.
A végfőcímjelenetben (mely később védjegyévé válik mindennek, ami MCU), megjelent Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. igazgatója, és elárulta Tony Starknak, hogy nincs egyedül az univerzumban.

Pár hónappal később került mozikba, sokkal kisebb felhajtás mellett, A hihetetlen Hulk, mely csupán 5 évvel azután készült, hogy az előző, Ang Lee féle Hulk csúfosat bukott. A hihetetlen Hulk nem tekinthető ezen film folytatásának. Ahogy az a bevezető képsorokból is kiderül, itt más Bruce Banner eredettörténete. A Hulk tehát nem része az MCU-nak, és lényegében semmi köze sincs az újabb verzióhoz, ami bár nem aratott akkora sikert, mint a Vasember, jelentősen kedvezőbb fogadtatásban részesült, mint a 2003-as változatnál.
Ennek a filmnek a végefőcím-jelenetében már Tony Stark adta tovább a hírt Ross tábornoknak, hogy szuperhős-gyülekező közeleg.

IM2

A 2009-es üresjárat után, 2010-ben bemutatták a Vasember 2-őt. Ahogy az első rész sikere beütött, a Marvel azonnal elkezdett dolgozni a folytatáson. Sok színész és a rendező is visszatért, de volt akit lecseréltek. A Marvel megvált Terrence Howardtól, és Don Cheadle-t hozta a helyére Rhodey szerepére. Valószínűleg a teljes igazságot sosem tudjuk meg arról, hogy mi állt ennek a hátterében, de biztos, hogy közrejátszott az, hogy Robert Downey Jr. bére megugrott (az első részben még Howard kapta a legnagyobb összeget), és hogy a rendező nem igazán jött ki a színésszel. Bár sokáig nem dőlt el, hogy meg tudnak-e egyezni, Samuel L. Jackson végül 9 filmre aláírt, így ő is nagyobb szerepet kapott ebben a filmben Nick Fury-ként. Itt mutatkozott be Natasha Romanov, a Fekete Özvegy. Igaz, az eredeti terv az volt, hogy Emily Bluntot kérik fel, de végül Scarlett Johansonnal sem jártak rosszul, hiszen azóta igazi húzónévvé vált. Miután a Vasemberben csak meg-megjelent, A hihetetlen Hulkban nem sok vizet zavart, itt végre igazi szerepet kapott a S.H.I.E.L.D..
Nem volt olyan osztatlan sikere, mint a 2008-as filmnek, de bőven nyereséges lett és megerősítette Robert Downey Jr.-t Tony Starkként.
A végefőcím utáni jelenet felvezette a következő filmet, melyre még egy évet kellett várni.

TH és CA

2011-ben újra két filmet kaptunk. Az első, a Thor volt. Míg az addigi filmek leginkább az akciófilm kategóriába voltak besorolhatók, ezzel megjelent a fantasy az MCU-ban. Bár hosszú évek óta terveztek egy Thor filmet, végül a Vasember sikere kellett ahhoz, hogy meg is valósuljon. Míg a főbb szerepekre olyan (akkor még) kevésbé ismert színészeket hozott be a Marvel, mint Chris Hemsworth és Tom Hiddleston, igazi világsztárokat is szerződtetett a stúdió, köztük Natalie Portmannel és Anthony Hopkinsszal.
Ebben a filmben is visszatért a S.H.I.E.L.D. megerősítve az összekötő szerepét. A szervezet soraiban pillanthattuk meg Clint Bartont, azaz Sólyomszemet, aki egy év múlva sokkal jelentősebb szerepet kapott. A végefőcím-jelenetben újra megjelent Nick Fury, és ami még fontosabb, bemutatkozott a Tesseract, mely nagyon fontos tárggyá vált a későbbi filmekben. Ez a jelenet közvetlenül felvezette a Bosszúállókat, még a rendezője is ugyanaz (Joss Whedon) volt.

A 2011 második filmje, az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló egy igazi második világháborús kalandfilm lett. A főszerepre itt is egy kevésbé ismert színészt kerestek, Chris Evanst, de nem hiányoztak a nagy nevek sem, mint Hugo Weaving és Tommy Lee Jones. Az egész film a Tesseract megszerzéséről és felhasználásáról szólt, szépen megágyazva a Bosszúállóknak. A film bemutatta Tony Stark apját, akit eddig csupán régi felvételeken láthattunk, és bevezette Bucky Barnes, a Kapitány barátjának karakterét is, aki az idén érkező folytatásban kap igazán jelentős szerepet. A film végén a jelenben ébredtünk a Kapitánnyal, ahol Nick Fury üdvözölte a 21. században.

AV

A Bosszúállókban lényegében négy franchise szuperhőseit és világát kellett egybeforrasztani, így sokáig nagy kérdés volt, hogy ki lehetne a megfelelő rendező. A szinte lehetetlennek tűnő feladatot Joss Whedon kapta, olyan kultsorozatok készítője, mint a Buffy, a vámpírok réme vagy a Firefly – A szentjánosbogár. Igaz a televízió világában otthonosan mozgott, csupán második nagyjátékfilmes rendezése volt ez Whedonnak, így ő is egy rizikós választásnak számított, akárcsak Favreau annak idején.

Folyt.köv!

IM3 és TH2

Ami már elkészült: Vasember 3, Thor: Sötét világ
Jön!

CA2 és GotG

Amerika Kapitány: A tél katonája, A Galaxis Őrzői
Jön!

AV2

Bosszúállók: Ultron kora
Jön!

A-M

A Hangya
Jön!

Jön: Captain America: Civil War, Doctor Strange
Előkészületben: Guardians of the Galaxy Vol. 2, egy Pókember-film, Thor: Ragnarok, Avengers: Infinity War – Part I, Black Panther, Captain Marvel, Avengers: Infinity War – Part II, Inhumans
Futó sorozatok: A S.H.I.E.L.D. ügynökei, Agent Carter, Daredevil
Készülő sorozatok: Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist, The Defenders, Most Wanted (S.H.I.E.L.D. spin-off)

Rövidfilmek és képregények.2 hozzászólás ide: “Mi is az az MCU?”

  1. sztojanov szerint:

    hiánypótló blog. köszi!!! :)

Van hozzáfűznivalód?

  • Ne reklámozz más oldalakat! A reklámot tartalmazó hozzászólásokat törölni fogjuk!
  • Ne offolj! Csak a bejegyzés témájához kapcsolódó hozzászólást küldj el! Az offokat törölni fogjuk!
  • Ne írj egymás után több hozzászólást! Mielőtt elküldöd a hozzászólásodat, gondold át, hogy nem hagytál-e ki belőle valamit, amit meg akarnál osztani a többiekkel!
  • Ha valamit SPOILER gomb mögé szeretnél rejteni, használd a [shush] és [/shush] tageket! Értelemszerűen a spoileres írás elejére kerül az első, a végére a második. Az ilyen hozzászólások nem jelennek meg automatikusan, egy moderátornak jóvá kell hagynia, úgyhogy nem kell elküldeni többször!
  • Ha bármilyen kérdésed merülne fel, használd ezt az e-mail címet: tesseractpress@gmail.com.
  • Ne szidd az oldal szerkesztőit, az ilyen jellegű hozzászólások is törlése kerülnek!

You must be logged in to post a comment.Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető
Facebook

Keresés

Társoldalak

Jedi Rend
Firefly és Serenity Geeked Out FILMUNIVERZUM Filmek.Képregény.Net Star Trek Portal Popcorn & Soda Bosszúállók figurák - Fantasmania játékbolt

Chat Box

Legújabb hozzászólások

Hamarosan!

Idézet

Hamarosan!

Archívum

tesseractmcu.hu | Tesseract | Alapítva: 2013. november 23.
Az oldalon található saját készítésű, írású és fordítású anyagok másolása szigorúan tilos! A magyar hírportálokról származó hírek, interjúk minden esetben kreditelve vannak. A galériában található képeket az interneten találtam, a jogokat a készítők birtokolják. A képeket csak akkor teheted fel a honlapodra, ha az eredeti forrásból származnak.

Tárhely