TESSERACT
MCU Filmek Sorozatok Rövidfilmek Képregények Az alkotók Az oldalról

Interjú az Agents of S.H.I.E.L.D. készítőivel

Kategória: A S.H.I.E.L.D. ügynökei, TV

Maurissa Tancharoen & Jed Whedon

Joss Whedon öccse, Jed Whedon és Maurissa Tancharoen felelősek azért, hogy hétről hétre újabb kalandokat kapjunk kedvenc S.H.I.E.L.D. ügynökünk és csapata életéből. A páros régóta dolgozik együtt, és mindig is nagyon közelről figyelték, segítették a “nagy testvér” munkáját. Íróként már bizonyítottak (Spartacus, Dollhouse), azonban most nagyobb feladat hárult rájuk mint korábban bármikor.
A Collider exkluzív interjút készített a házaspárral. Bizony, ők nem csupán munkatársak.

Milyen érzés egy ilyen szinten titkosított produkcióban dolgozni? Mikor a színészek bejönnek szereplőválogatásra, csak mindenféle fura jeleneteket olvasnak fel?

JED: Mindenféle fura jeleneteket olvasnak.

MAURISSA: Igen, kicsit át kell szabnunk a casting-jeleneteket, nehogy kiszivárogjon valami.

JED: Furák így a jelenetek, mert általában így néznek ki: “Jó látni, haver! Csodálkoztam, mikor hallottam, hogy kivették azt a kütyüt az izédből.”

MAURISSA: Mindig, mikor egy színész eljön próbafelvételre, rengeteg kérdése van, amiket nem válaszolhatunk meg. Legalábbis addig nem, amíg meg nem kapja a szerepet. Sajnálom szegényeket. De a munka élvezetes. Ha egyszer már bent vannak, élvezik.

A csapat

Hogy érzitek, vannak előnyei annak, hogy egy ilyen sokak által ismert és nézett franchise részei vagytok, vagy pedig inkább hátrány, hogy ennyi külső hang próbál beleszólni a munkátokba?

MAURISSA: Próbálunk nem gondolni arra, hogy milyen részletekbe menően vizsgálják majd a munkánkat, és hogy mekkora nyomás is van rajtunk emiatt. Csupán próbálunk egy olyan műsort készíteni, amit mi is is szeretünk. Ezen nagyon keményen dolgozunk.

JED: Vannak egyértelmű előnyei annak, hogy soka szem figyel minket. Az a munkánk, hogy egyre többen legyenek, szóval próbálunk olyasvalamit létrehozni, amihez visszatérnénk hétről hétre.

MAURISSA: Mikor Joss odajött hozzánk, és azt mondta: “Csináljunk egy S.H.I.E.L.D. sorozatot!”, nagyon izgatottak lettünk már ennyitől is. Aztán, mikor alámerültünk ebben az univerzumban, és elkezdtük kitalálni ezeket az új karaktereket, akik jó kis csapatot alkotnának Coulson körül, olyan műsorrá vált, amit mi is néznénk. Reméljük mások is hasonlóan éreznek.

JED: Az egyik dolog, amit igazán szeretünk Coulsonban és a többi szereplőben, hogy könnyű velük azonosulni. Tudatos döntés volt, hogy nem szuperhősök lettek a sorozat főszereplői. Ez egy TV-sorozat. Reálisnak kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy mennyi pénzünk és időnk van egy epizód elkészítésére. Szóval, tudatos döntés volt, hogy ugyanazokat a történeteket vagy ugyanazt az univerzumot egy másik lencsén keresztül, más szemszögből mutatjuk be. Az emberi szemszögből. Ez nem arról a fickóról szól, aki repülni tud. Arról szól, aki a földön marad, miközben a másik ide-oda röpköd mit sem törődve a világgal. Remélhetőleg a karakterekkel való könnyű azonosulás miatt a nézők vissza-visszatérnek majd. Ebben reménykedünk.

Amikor az ABC zöld utat adott, kaptatok valamilyen vezérfonalat is? Akarták tudni, mik a terveitek a sorozattal?

JED: Valamennyire igen.

MAURISSA: Igen, bemutattuk a karaktereket, a teljes jelenlegi és későbbi évadok történetét. Eléggé képben voltak, mikor igent mondtak.

Rendelkeztek egy ötéves tervvel, vagy ennél azért egy kicsit képlékenyebb még a dolog?

JED: Képlékenyebb. Jelenleg két évre terveztünk előre.

MAURISSA: Elég biztos kétéves tervünk van.

JED: Általában, a televízióban főként, kirakod az útjelzőket, aztán, ahogy haladsz előre, új dolgok lépnek be, dolgok megváltoznak és mások jobb ötletekkel állnak elő.

MAURISSA: A legizgalmasabb és leginkább embert próbáló feladat a sorozatunkkal kapcsolatban, az az, hogy szinkronban legyünk a filmekkel. Akármi tűnik fel a mozivásznon, az valamilyen formában nálunk is előkerülhet.

JED: Nem egyszerű a dolgunk, hiszen megpróbálunk ugyanazon az univerzumon belül maradni. A sorozat nagy része eleve ezen az univerzumon alapszik. De még képlékeny, és vannak ötleteink.

Graviton

Mennyit vehettek át a már létező Marvel univerzumokból, illetve mennyire kaptatok szabad kezet az új karakterek kitalálásánál?

MAURISSA: Próbáljuk megtalálni az aranyközéputat. Megkérdeztük, hogy mit használhatunk. Végül kaptunk egy listát ezekről a karakterekről. Néha összefutunk valaki érdekessel a képregényekben, és rákérdezünk. Ha a válasz igenlő, akkor továbbgondoljuk.

JED: Az is előfordul, hogy a sztorit találjuk ki előbb, és csak utána nézzük meg, hogy van-e valaki megfelelő a célra. Annyira óriási univerzum, hogy megtehetjük, hogy szabadon ötletelünk, és utána a képregényeket végiglapozva ellenőrizzük, hogy van-e olyan képességű karakter, ami illik a képbe. Szóval néha így, néha úgy közelítünk. Az új karakterek írásánál kicsit nagyobb szabadságot élvezünk.

MAURISSA: Mindig a témából és a hangulatból indulunk ki. Ha találunk valamit, ami megtestesítheti ezeket, vagy már létezik egy karakter, aki a témába vág, akkor beleírjuk.

Izgalmas olyan karaktereket létrehozni, amik egyszer akár még a többi Marvel univerzumban is felbukkanhatnak valamilyen formában?

MAURISSA: Teljes mértékben!

JED: Remélhetőleg, szeretik majd őket annyira, hogy ez megtörténjen.

Phil Coulson

Mitől szeretik annyira a rajongók Clark Gregget és Coulson ügynököt?

MAURISSA: Clark Gregg annyira menő. Az emberek vonzódnak hozzá. Megvan benne az a szexi átlagember feeling.

JED: Coulsonnak csak kis szerepe volt a Vasemberben, de volt annyira érdekes, hogy azt mondják: “Oké, hozzuk vissza azt a fickót!” Ez aztán mindig megismétlődött. Minden filmben egyre nagyobb jelentőséggel bírt, és most van egy saját sorozata. Az egyik legjobb dolog vele kapcsolatban, hogy nem lehet rossz sort írni neki. Lehet rossz, de tőle jól fog hangzani. Már beszéltünk róla, hogy az évad későbbi részében becsempészünk néhány nagyon gagyi mondatot, csak hogy meghallgassuk tőle. Minden nagyszerűnek tűnik, amit tőle hallunk. Élmény írni a karaktert, és nagyon jó együtt dolgozni Clarkkal.

Mindig agyaltok, hogy milyen Easter eggeket, utalásokat rejthetnétek el a műsorban?

MAURISSA: Nem mindig, de igen. Olyasmiket rakunk bele, amik kerekebbé teszik azt a világot, nem olyanokat, amik csak azért vannak ott, hogy legyen valami Easter egg is. Ezek azért jók, mert nem csak kerekké teszik a világot, de ha egy rajongó észreveszi őket, eldurran az agya (jó értelemben). Ez is egy élmény.

JED: Nem akarjuk, hogy bárki is, aki nem követi a képregényeket, úgy érezze, hogy lemaradt valamiről. Ha utalgatunk valamire, akkor annak az utalásnak önmagában is menőnek kell lennie. Ha nem az, akkor legalább töltse be azt az űrt, amit szeretnénk, vagy pedig ne legyen túl feltűnő, nehogy valaki azt mondja: “Most meg miről van szó?”

Jeff Bell és Jeph Loeb

Ez az első alkalom, hogy teljes állású showrunnerek vagytok. [A szó értelmezését itt találjátok.] Volt olyan pillanat, ahol azt mondtátok: “Ó, egek, most mihez kezdjünk?”

MAURISSA: Szerencsére velünk van Jeff Bell és Jeph Loeb, és rengeteg tapasztalatot szereztünk a Dollhouse készítése során is. A második évad során sok epizódot mi írtunk, így folyton a díszletek között voltunk. Ilyenkor ki is vettük a feladatunkat a forgatásból, szóval most sem csak a sötétben tapogatózunk. Nem éreztük magunkat elveszve, mikor végre kaptunk egy sorozatot. A írógárdánk amúgy szenzációs. Mindenki, aki a műsoron dolgozik, nagyon tehetséges.

JED: Eddig nagyon pozitív élmény. Nem sok nehezen megoldható problémával találkoztunk eddig, de akkor mindig ott volt nekünk Jeff Bell és Jeph Loeb, hogy kisegítsen minket.

MAURISSA: Showrunneri értelemben Jeff Bell csodálatos partner.

JED: Az a nagyszerű dolog ezekben a srácokban, ami egyből az elején egyértelművé vált, hogy ugyanazt a sorozatot szeretnénk elkészíteni. Ez nem mindig van így. Óriási sivatag vesz körül minket, de mi ugyanabban a piramisban tartózkodunk. Ez nagyon sokat segít, mert így nincs vita a hangvételről vagy arról, hogy merre tart a történet. Nagy áldás, hogy hasonlóan gondolkodunk. Így is elég ember és elég figyelő szem van ebben a produkcióban.

Vannak olyan sorozatok, mint a The Walking Dead, ahol rendszeresen elhaláloznak, így cserélődnek a karakterek. Ti nem gondoltatok ilyenre?

JED: Mind meg fognak halni!

Maurissa: Jó, ha tudják, hogy bármikor meghalhatnak, szóval senkinek nem száll a fejébe semmi. De nem, nem gondoltunk ilyesmire.

JED: Az a jó a TV-ben, hogy az egész képlékeny. Ha behozol valakit egy röpke szerepre, és beválik, akkor később még állandóvá is válhat [lásd: Spike a Buffy-ban]. Ezt történt Coulsonnal is a filmekben. Annyi felfedezni való lehet velük kapcsolatban. Az első évados beugróknak van esély állandó helyet kapni a második évadban.

MAURISSA: Bemutattunk nektek hat embert, de a S.H.I.E.L.D. egy nagy szervezet. A világ körül utazva találkozhatunk új arcokkal, akik maradnak. Ilyen szempontból fejlődni fog a sorozat.

JED: És persze, mivel Joss is a fedélzeten van, bármelyik sarkon a halál várhat a karaktereinkre.

Estek át változtatásokon a csapat tagjai, ahogy kezdtetek rájönni, hogy miként is fog kinézni a sorozat, vagy már a kezdetektől ilyenek voltak a tagok, ezekkel a képességekkel?

MAURISSA: Már az elején ilyenek voltak.

JED: Nagyjából 20 perce beszélgettünk a műsorról, mire készen lettünk a karakterek durva vázlatával. A nevük kicsit más volt, de már az elején tudtuk, hogy milyen embereket akarunk Coulson mellé.

MAURISSA: Arra gondoltunk: “Egy olyan fickó, mint Coulson, kiket választana?” Ezek a karakterek voltak a válasz a kérdésre.

Fitz-Simmons

Miután meglettek a színészek és láttátok őket interakcióban, finomítottatok a karaktereik kapcsolatán?

MAURISSA: Fitz és Simmons inspirációja Casey Affleck és Scott Caan karakterei voltak az Ocean’s Elevenből. Több volt köztük a vita, és volt egy kis utálat is. Aztán megkapta a szerepet Elizabeth Henstridge és Ian De Caestecker. Kettejük kémiája olyan volt, mint a testvéreké. Még mindig vitáznak, de sokkal több bennük a szeretet egymás iránt, mint gondoltuk.

JED: Ez a többi színészünk esetében is igaz. Ha valaki betölti a szerepet, meg is változtatja azt. Mindannyian adtak valami olyat a karaktereikhez, amire nem számítottunk. Minden esetben boldogok voltunk a változtatásokkal.

Az epizodikus és a folytatólagos történetmesélés között egyensúlyozva, lesznek olyan szálak is, amik csak hosszútávon oldódnak meg, és olyanok is, amik rögtön?

JED: A célunk az, hogy minden epizód önmagában is megállja a helyét, akár egy hosszabb történetívvel foglalkozik, akár nem. Azt akarjuk, hogy minden résznek legyen eleje, közepe és vége. Szóval ezzel próbálunk meg egyensúlyban maradni, aztán, ahogy majd jobban belemerülünk, egyre több kérdést vetünk fel, és egyre több választ adunk.

Most, hogy Cobie Smulders az utolsó évét tölti az Így jártam anyátokkal gárdájával, szeretnétek őt újra szerepeltetni?

MAURISSA: Teljes mértékben nyitottak vagyunk erre az ötletre.

JED: Nagy rajongói vagyunk neki és a karakterének is.

MAURISSA: Hill ügynök nagyszerű képviselője a S.H.I.E.L.D.-nek. Szórakoztató és izgalmas dolog lenne, ha újra megjelenne a sorozatban.

JED: Bármikor átugorhat, amikor csak kedve tartja.

J. August Richards

Szem előtt tartjátok, hogy mint minden Whedon projekt esetében, a rajongók itt is ismerős arcokra számítanak?

MAURISSA: Úgy érzem, ha ez egy Whedon sorozat, nem mintha ez elvárás lenne, de meg fog történni.

JED: Részben azért is, mert ha valakikkel öt évig dolgozol együtt, azok a barátaiddá válnak.

MAURISSA: Ha a korábbi munkatársaid ilyen tehetséges emberek, és tudod, hogy mire képesek, akkor ha látsz egy olyan karaktert, amire tökéletesek lennének, akkor megadod a lehetőséget.

JED: De J. August Richardsra például nem gondoltunk annál a szerepnél [a pilot epizódban]. Láttuk a meghallgatáson, és csak utána adtuk neki a szerepet. Tökéletesen eltalálta a karaktert. Fantasztikus volt. Csak besétált, és ilyen volt: “Akkor vinném a szerepet. Köszönöm!” Mi meg: “Persze!” Nagyon büszkék vagyunk a sorozatban nyújtott alakítására.

Maurissa, mivel a Dollhouse-ban való szerepléssel magad is a Whedonverzum részévé váltál, nem dédelgetsz titkos vágyakat azzal kapcsolatban, hogy te is eljátszol egy karaktert az Agents of S.H.I.E.L.D.-ben?

JED: Titkos vágyakat?!

MAURISSA: Nem. Úgy érzem, nevetséges lenne, ha szerepelnék, főleg, hogy mi készítjük a sorozatot. Kilo sem az én ötletem volt. Andrew Chambliss találta ki. Nem vagyok hülye, nem mondtam nemet, de nem is volt igazán nekem való. Meglátjuk.

JED: Annyi dolgunk van, hogy jelenleg még egy mozizás sem fér bele.

MAURISSA: Nemhogy még játszani is a sorozatban! Aztán, így is túl sok az ázsiai színész. Elértük a max. létszámot. Munkám bevégeztetett.

Maurissa, Jed, Joss

Sokat kell a TV-s költségvetésre gondolnotok? Van egy határ, hogy mennyi akciójelenetet rakhattok egy részbe?

MAURISSA: Nincs receptünk arra, hogy hány akciójelenetnek kell kerülnie egy epizódba. Attól függ, hogy mi szolgálja az epizód javát, és hogy mitől lesz jobb éppen annak az egy órának a története.

JED: Kezdetben mindent összedobunk, aztán megkérdezzük: “Mi kell még? Mire van lehetőségünk ennyi pénzzel és idővel?” Úgy próbáljuk meg felépíteni a történetet, hogy ne legyen effekt-függő. Remélhetőleg, ha nem lennének effektek és menő kütyük, a sztori akkor is elég csábító lenne. Azok csak a hab a tortán. Így állunk hozzá. De, jut belőlük azért minden részbe.

Gondoltatok arra, hogy egyik-másik epizódot ti rendezitek?

MAURISSA: Azt tudom, hogy Jednek vannak ilyen tervei.

JED: Egy nap, talán. Mikor a dolgok lecsendesednek kicsit, akkor fontolóra veszem majd. Sok jó ember vesz minket körül, akiknek nagy tapasztalata van az ilyesmiben, szóval ha így döntenék, könnyű dolgom lenne, vagy legalábbis olyan könnyű, amilyen könnyű csak lehet. Jeff Bell nagyszerű rendező és munkatárs. Persze, hogy gondoltam rá. Meglátjuk.

MAURISSA: Szerintem jó ötlet.

JED: Szerintem fantasztikus ötlet!

Nem minden pár képes együtt dolgozni, de nektek ez magától értetődőnek tűnik. Hogyan jöttetek rá, hogy ennyire sikeres lehet az együttműködésetek?

MAURISSA: Mikor egyedül írogattam, volt egy pilotom a Foxon, és kezdtem beleőrülni. Randizgattunk éppen, és azt mondtam neki: “Segíts!” Közösen dolgoztunk rajta, és egészen jó lett a végeredmény. Ez után azt mondtuk: “Hé, csináljunk egy stílusgyakorlatot. Miért ne?” Szóval megírtuk, de akkor beütött a sztrájk. Ennek ellenére több emberhez is eljutott, és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Aztán jött a Dr. Horrible, és szinte egyből utána a Dollhouse.

JED: Otthon is alkotunk. Buta dalokat írunk buta dolgokról, és Youtube videókat készítünk belőlük. [Youtube csatornájuk – ajánljuk figyelmetekbe a Food Songokat] A cél az, hogy vicces maradjon és élvezzük. Ha ez megvan, már tudjuk, hogy jó. Persze jelen esetben óriási a nyomás, rengeteg a külső hang. Nyolc producer ül a nyakunkon, és vagy egy millió részvényes. A cél most is az, hogy egy menő projektet a lehető legmenőbbre készítsünk el.

MAURISSA: Jó, hogy megbeszélhetjük egymás között azt, hogy ez sikerül-e.

Doctor Horrible's Sing-Along Blog

Mikor elkészült a Doctor Horrible’s Sing-Along Blog elkészült, gondoltátok, hogy ekkora pályát fut be, és hogy az emberek évekkel később is várni fogják a folytatást?

MAURISSA: Nem, nem gondoltuk. Nem is számítottunk rá, kicsit sem. Azt hiszem, akkor fogtuk csak fel, mikor elmentünk az első Comic-Conunkra, levetítettük, és hallhattuk a reakciót.

JED: Joss tudta, hogy mi fog történni, de mi nem. Szerintem azt ő sem gondolta, hogy mivé vált a Dr. Horrible, de azt igen, hogy mire kell számítani a panelen.

MAURISSA: Öt év telt el azóta, és az emberek még mindig megnézik és imádják. Még saját vetítéseket is szerveznek mindenfelé. Minden Comic-Conon így vagy úgy, de van Dr. Horrible panel is. Nagyon menő!

JED: Mi is imádjuk. Imádjuk azt, hogy továbbél.

MAURISSA: A szívünk mélyén még mindig szeretnénk elkészíteni a folytatást. Csak időt kell rá találni. Ez a személyes céljaink egyike.

A páros egyik homevideójával kívánunk Nektek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket! :)Van hozzáfűznivalód?

  • Ne reklámozz más oldalakat! A reklámot tartalmazó hozzászólásokat törölni fogjuk!
  • Ne offolj! Csak a bejegyzés témájához kapcsolódó hozzászólást küldj el! Az offokat törölni fogjuk!
  • Ne írj egymás után több hozzászólást! Mielőtt elküldöd a hozzászólásodat, gondold át, hogy nem hagytál-e ki belőle valamit, amit meg akarnál osztani a többiekkel!
  • Ha valamit SPOILER gomb mögé szeretnél rejteni, használd a [shush] és [/shush] tageket! Értelemszerűen a spoileres írás elejére kerül az első, a végére a második. Az ilyen hozzászólások nem jelennek meg automatikusan, egy moderátornak jóvá kell hagynia, úgyhogy nem kell elküldeni többször!
  • Ha bármilyen kérdésed merülne fel, használd ezt az e-mail címet: tesseractpress@gmail.com.
  • Ne szidd az oldal szerkesztőit, az ilyen jellegű hozzászólások is törlése kerülnek!

You must be logged in to post a comment.Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető
Facebook

Keresés

Társoldalak

Jedi Rend
Firefly és Serenity Geeked Out FILMUNIVERZUM Filmek.Képregény.Net Star Trek Portal Popcorn & Soda Bosszúállók figurák - Fantasmania játékbolt

Chat Box

Legújabb hozzászólások

Hamarosan!

Idézet

Hamarosan!

Archívum

tesseractmcu.hu | Tesseract | Alapítva: 2013. november 23.
Az oldalon található saját készítésű, írású és fordítású anyagok másolása szigorúan tilos! A magyar hírportálokról származó hírek, interjúk minden esetben kreditelve vannak. A galériában található képeket az interneten találtam, a jogokat a készítők birtokolják. A képeket csak akkor teheted fel a honlapodra, ha az eredeti forrásból származnak.

Tárhely